Hoe maak je een school tot een veilige leerplaats voor iedereen – en voor lhbti-leerlingen in het bijzonder? Als je mij een beetje kent, weet je inmiddels dat dat vraagstuk een van mijn professionele stokpaardjes is.
Hoe werk je aan een inclusief klimaat waarin het normaal is om jezelf te zijn? Waarin diversiteit de standaard is? Een klimaat dat alle ruimte biedt aan je twijfels bij het vinden van je identiteit? Dat uitnodigt tot openheid over je geaardheid?
Op zoek naar het antwoord op deze en meer genuanceerde vragen organiseerde ik in november 2018 samen met mijn dierbare COC-collega’s een Onderwijsdag voor vrijwilligers én onderwijsprofessionals. De viering van 50 jaar Leidse homobeweging was een mooie aanleiding om een feestje te bouwen in de vorm van een symposium, een studiedag, een trainingsdag – hoe dan ook, een dag om veilig te leren over seksuele diversiteit.
Ik heb nog niet eerder een evenement georganiseerd. Wat ik wél eerder gedaan heb, is me inspannen om iets voor elkaar te krijgen dat ik belangrijk vind. En dus heb ik me ook hier, met volledige toewijding en een vastberaden groei-mindset, op gestort.
De állerbeste sprekers benaderen met de vraag of ze hun wijsheid, tips en vaardigheden met anderen willen delen.
Vriendschap sluiten met de conciërge en de facilitair manager van een toplocatie in Leiden.
Belangrijke mensen influisteren welke woorden beslist gezegd moeten worden bij de opening.
Vrijwilligers optrommelen om badges en goodiebags te verstrekken aan de deelnemers.
Als een malloot flyers, mailberichten en facebookposts rondstrooien, omdat er anders helemaal geen deelnemers zullen zijn.
Nu vraag je je af wat dat groeien en leren van mij heeft opgeleverd. Welnu: een prachtdag!
Een dag die barstte van de kansen om te leren.
Voor de doorgewinterde COC-vrijwilliger, die net dat beetje meer wil weten over de I van Intersekse en de A van Aseksualiteit.
Voor de leerkracht in het basisonderwijs die altijd dácht dat ‘het’ niet speelde, maar steeds vaker merkt dat de klas of de situatie uitnodigt tot een gesprek over seksuele diversiteit.
Voor de mentor, die aanspreekpunt wil zijn voor leerlingen die L, H, B, T of in dubio zijn en zocht naar de juiste woorden, vragen en verwijsmogelijkheden.
Voor de zorgcoördinator, die de ambitie heeft om seksuele diversiteit een duidelijke plaats te geven in de leerlingenzorg en het curriculum – maar hoe?
Voor de teamleider, op zoek naar aanknopingspunten om seksuele diversiteit onder collega’s aan de orde te stellen.
Zo ontstond deze dag vol workshops, pitches en netwerkmogelijkheden, rijk aan waardevolle inzichten over het omgaan met verschillende aspecten van seksuele- en genderdiversiteit in de klas.
Ik weet inmiddels wat ik een volgende keer allemaal anders moet doen, wel moet doen, niet moet doen of beslist met dezelfde mensen moet doen. Ik leer door te doen, met een ijzersterk team, in een veilige omgeving bij uitstek: COC Leiden, waar ik mezelf kan zijn.