Rituelen

‘We bevinden ons in een overgangsfase van twee huishoudens naar één, mijn vriend en ik.

Mijn geliefde mest zijn kledingkast uit, zodat mijn jurkjes naast zijn overhemden kunnen hangen. Hij maakt plaats op zolder, zodat er een kamertje vrijkomt. In dat kamertje kunnen we werken, privégesprekken voeren met vrienden, mediteren of mijmeren, muziek luisteren. We bespreken welke meubels ik achterlaat als ik verhuis, en welke meubels plaats zullen maken voor de mijne. Dat gaat gepaard met nostalgie, hartzeer en verzet.

Het brengt ons ook tot gesprekken over de vragen waar het écht over gaat: waarom zijn sommige voorwerpen van waarde en andere niet? Welke dromen en welke bezigheden vormen de kern van ons bestaan? Wat is van mij en wat van de ander? Wat betekent het hebben van een eigen plek, en is dat hetzelfde als thuiskomen of je thuisvoelen? Hoe behoud je je autonomie als je ook opgaat in het collectief van een gezinsleven? Op welke manier kun je plaats maken voor een ander, en op welke manier kun je een plek innemen die er eerst helemaal niet was?’

Die allerlaatste stap over de drempel zou weleens ongemerkt voorbij kunnen gaan… of sta je er liever nog even bij stil?

Ritueel is een middel om betekenis te geven aan overgangsmomenten in het leven. Dat kan een persoonlijke transitie zijn, zoals een verhuizing, een relatieviering of een geboorte; of een scheiding, emigratie, pensionering, afscheid. Transities vinden ook plaats in de fysieke leefomgeving, op het werk, bij organisaties – eigenlijk overal waar mensen (samen)leven en (samen)werken. Leven en werk zijn doordrongen van zingevingsvraagstukken. Ritueel biedt ruimte om deze zinvragen te stellen en te beleven, ook zonder woorden, zelfs zonder antwoorden.

Is er in jouw leven een belangrijke gebeurtenis waarbij je even bewust stil wilt staan?

  • Een praktische verbintenis gevoelsmatig laten landen
  • Een zakelijke afspraak met symboliek bekrachtigen
  • De geschiedenis van een organisatie gestalte geven en herdenken
  • Na een fusie de basis leggen voor een fris, nieuw collectief geheugen
  • Uit kleurrijke diversiteit een gezamenlijke identiteit creëren
  • Stilstaan bij zingevingsvragen
  • Verbinding, co-creatie en commitment formaliseren

Ritueel, in de vorm van symboliek, metaforen, handelingen en objecten, kan op allerlei manieren recht doen aan de bovenstaande behoeften. Ik maak met liefde en plezier samen met jou een ritueel op maat, dat uitdrukking geeft aan de gewenste betekenis en voldoet aan jouw specifieke eisen.

Dat doe ik respectvol, nuchter en praktisch. Ik voltrek mijn rituelen liever met poëzie dan met plechtige stiltes, liever in spontane beweging dan in statische passiviteit, en graag met muziek.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of een vrijblijvend kennismakingsgesprek voeren om inspiratie op te doen? → Neem contact met me op!

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.