Workshop: rituelen in je werkpraktijk

In februari 2018 verzorgde ik samen met collega Rebekka Roozendaal een tweetal workshops voor humanistisch geestelijk verzorgers, onder de titel Hedendaagse rituelen in de dagelijkse praktijk. Professionals uit diverse werkvelden zoals justitie, ouderenzorg en psychiatrie maakten in vogelvlucht kennis met rituele theorie en praktijk.

Want hoe maak je een ritueel? Op welke manier geef je vorm aan de rituelen die je ontwerpt en welke keuzes maak je daarbij? Welke inspiratie kun je gebruiken bij het begeleiden van nieuwe rituelen die recht doen aan soms onalledaagse situaties?

We lieten de deelnemers kennismaken met diverse visies op het fenomeen ritueel, de verschillende functies of ‘dimensies’ van ritueel en de maatschappelijke context waarin rituelen in deze tijd verlangd en voltrokken worden. Daarna gingen ze zelf aan de slag met rituelen door een eigen ritueel op maat te ontwerpen, passend bij een casus uit hun dagelijkse werkpraktijk, of door een bestaand ritueel verder te ontwikkelen of verbeteren.

Aan het eind van de dag hadden ze niet alleen het theoretische basisrepertoire verworven en hun rituele zintuigen aangesproken, maar ook vertrouwen in hun eigen rituele kunnen ontwikkeld. Met andere woorden: we gaven hen een rituele schatkist mee naar huis.

Misschien denk je nu: leuk, zo’n workshop! Dat past ook wel bij mijn werk! Wil je met jouw team een kijkje nemen in die rituele schatkist? Neem dan even contact op. We verzorgen graag een workshop op maat.

Reacties zijn gesloten.