Rituele lezing: terugblikken en vooruitkijken

Samen met twee collega’s verzorgde ik eind november 2017 een interactieve lezing over hedendaagse rituelen voor de Vrijplaats, humanistisch centrum voor zingeving in Den Haag. We deden dit vanuit het perspectief van het leven als reis, waarin rituelen de piketpaaltjes vormen.

Ervaringen rondom leven en dood of sleutelmomenten zoals volwassen worden, (klein)kinderen krijgen, scheiden, met pensioen gaan of een nieuwe woning betrekken vragen om betekenisgeving of duiding. Rituelen zorgen voor orde en stabiliteit, ze kunnen richting geven of een verandering markeren.

Tijdens de lezing namen we onze toehoorders mee op een rituele reis. We lieten hen kennismaken met verschillende visies op hedendaagse rituelen en gingen daarnaast aan de slag met praktische tools zodat zij zelf op een rituele manier konden vormgeven aan hun levensreis. Het (bijna) afsluiten van het kalenderjaar en vooruitblikken naar een nieuw jaar stelden we hierbij centraal.

Wil je ook een rituele lezing of workshop? Neem gerust even vrijblijvend contact op. We stellen met liefde een voordracht voor je samen.

Reacties zijn gesloten.